Chrániče čepele na hokejku: ktorý je najlepší?

V tvrdom svete hokeja je ochrana (nie len) čepele hokejky kľúčová. Ako zabezpečiť dlhšiu trvácnosť hokejky pri hraní mimo ľadu, napr. na asfalte, či betóne? Vzhľadom na rôzne dostupné varianty týchto chráničov na trhu, sa nás hráči často pýtajú, ktorý z chráničov je najlepší a prečo. V tomto článku sa pozrieme na porovnanie dvojice populárnych chráničov na čepeľ hokejky: prvý od spoločnosti Bauer, druhý, veľmi známy- Hockey Wrap Around. Preveríme ich vlastnosti, správanie pod tlakom a celkovú odolnosť, aby sme vám pomohli pri rozhodovaní. Plus bonusový, tretí chránič za polovicu ceny na záver. Poďme na to.

Základné informácie o chráničoch na čepeľ

Predtým, ako sa pustíme do samotného porovnávania, je nevyhnutné pochopiť, čo sú chrániče a prečo vedia byť mimoriadne užitočné. Chrániče čepele hokejky sú navrhnuté tak, aby chránili čepeľ pred opotrebovaním, najmä pri hre na drsných povrchoch, ako je betón. Pomáhajú predchádzať odlamovaniu a poškodeniu čepele, čím zaručujú, že si hráči môžu dlhodobo zachovať výkonnosť svojej hokejky. Hodia sa na stickhandling, streľbu alebo preventívne ako dodatočná ochrana vašej drahocennej hokejky, ak viete že idete mimo ľad. Perfektne sa hodia na hokejbal, inline hokej či iný drsnejší povrch, ktorý by mohol poškodiť hokejku.

Chránič čepele poskytuje najmä:

  • Chránenie pred oderom
  • Zabraňuje odlamovaniu a poškodeniu
  • Zachováva výkon hokejky

So správnym chráničom sa môžete plne sústrediť na svoju hru bez toho, aby ste sa museli strachovať o čepeľ, najmä ak ide o drahšiu, kompozitnú hokejku. Nie všetky chrániče sú však rovnaké a ich účinnosť sa môže výrazne líšiť. Poďme sa bližšie pozrieť na top dve alternatívy súčasnosti.

Chránič čepele Bauer Blade Protector: 

Chránič čepele Bauer je navrhnutý s unikátnym systémom suchého zipsu, ktorý sa upevňuje okolo pätky čepele hokejky. Cieľom tejto konštrukcie je eliminovať potrebu použitia pásky, čo môže byť pre niektorých hráčov pohodlnejšie.

bauer blade protector chranic cepele

Účinnosť tohto systému však môže byť dvojsečnou zbraňou. My práve opáskovanie určite odporúčame. Nie len zo strachu o hokejku, ale aj z praktického hľadiska: páska chránič pekne pridrží na svojom mieste. Posledné, čo totiž chcete, je, aby sa chránič po čepeli posúval.

Vlastnosti chrániča čepele Bauer

  • Praktický systém zapínania na suchý zips
  • Prídavný plastový poťah na prstovú časť
  • Ľahká konštrukcia
  • Iba v čiernej farebnej kombinácii

bauer blade protector na cepel hokejky

Chránič Bauer je už na pohľad vizuálne príťažlivý a veľmi ľahký. Je určený predovšetkým pre hokejky Bauer, konkrétne pre hokejky so zakrivením P28 alebo P92. S kompatibilitou na hokejky CCM či Warrior problém nevidíme. Stačí zvoliť správne zahnutie. Pri hokejke CCM a zahnutí P29 budete potrebovať chránič Bauer P92. Ak máte zahnutie P28, nie je čo riešiť, aj Bauer aj CCM obaja používajú P28 ako štandard. 

Keď bol chránič čepele Bauer podrobený náročnému testovaniu, čelil značným výzvam. Počas testovacích úderov príklepom na drsnom povrchu mal chránič miestami problém udržať si svoju pozíciu na čepeli. Hoci spočiatku vydržal, po približne 75 strelách sa začal mierne uvoľňovať od hokejky. Určite bude záležať aj na tom, akú silu budete pri streľbe používať. My sme ho veru nešetrili.

bauer blade protector chranic na hokejku

Pri streľbe tzv. ťahákom alebo švihom chránič odolával lepšie. Prihrávky takisto nerobia problém, správanie s chráničom je viac menej prirodzené. Netrvá dlho, kým si  naň zvyknete. Nespozorovali sme žiadne posuny či iné problémy ani pri náročnom tréningu na ihrisku vonku. 

Chránič čepele Wraparound:

Bol navrhnutý tak, aby pasoval na široké spektrum hokejok. Má jednu, univerzálnu veľkosť, ktorá sa naozaj dobre prispôsobí akejkoľvek veľkosti hokejky. Od juniorskej až po seniorskú. Samozrejme, nevyhnete sa zastrihávaniu. Je to ale bežný postup ktorý odporúča sám výrobca. Pomocou bežných nožníc si rýchlo chránič prispôsobíte tak, aby sedel čo najlepšie a neprečnieval. Štandardne je dostupný v bielej a čiernej farbe.

chranic na cepel WrapAround

Vlastnosti chrániča čepele Wraparound

  • Univerzálne prispôsobenie pre rôzne typy a veľkosti hokejok
  • Veľmi odolný materiál, ktorý skvele chráni proti oderom či odlamovaniu
  • Indikátor opotrebovania na včasnú výmenu
  • V bielom aj čiernom vyhotovení

Výraznou črtou systému Hockey Wraparound je jeho odolnosť. Je vyrobený z robustného materiálu, odoláva nástrahám street či inline hokeja.  Zachováva si svoju celistvosť aj po intenzívnom používaní. Obzvlášť užitočný je indikátor opotrebovania, vďaka ktorému budete vedieť, kedy je čas na výmenu chrániča ešte pred prípadným poškodením hokejky. 

wraparound chranic na cepel

V našich testoch Wraparound exceloval. Po celú dobu zostal bezpečne pripevnený k hokejke, a to aj počas 100 tvrdých striel s príklepom. V teste pri strele ťahákom nenastal žiadny “rušivý” moment. Prihrávky na leštenom betóne, kde sme tento krát testovali, boli tiež bezproblémové.

wraparound_chranic

V porovnaní s “rivalom” od Bauer-u vykazoval minimálne opotrebovanie. Materiál je jednoducho kvalitnejší. Chránič sme skúšali viacerí, a zhodli sme sa, že pri streľbe sa s ním cítime súverennejšie ako s Bauer chráničom.

Zhrnutie výkonu a využitia 

Okrem samotnej streľby sme samozrejme praktizovali aj stickhandling, prihrávky ale aj strely ťahákom a iné “disciplíny”. Dalo by sa to zhrnúť tak, že Wraparound je dobre známy už dlhšiu dobu, má svoje renomé, kvality a fanúšikov. Nie len v Amerike, ale aj v Európe sa skvelo udomácnil. Je nad očakávania odolný, ľahko sa aplikuje na hokejku a cenovo vás tiež nerozhádže. Bude najlepšou voľbou pre tréning mimo ľadu, kľudne aj na drsnejší povrch, kde by ste bez neho hokejku zlikvidovali veľmi rýchlo.

Gigant Bauer v tomto smere nikdy nič podobné nevyrobil a teraz “sťahuje” náskok konkurencie. Chránič vyzerá naozaj dobre, výkonnostne mu nič nechýba, možno teda len doladiť to uchytenie - napríklad omotaním kvalitnej pásky. A čo odolnosť? Na to, že stojí približne rovnako ako Wraparound, nemá jeho kvality. Je to však rozhodne zaujímavý a vcelku trvanlivý produkt. 

Ktorý chránič teda zvoliť? 

Osobne by sme zvolili Wraparound. Vyzerá dobre, je praktický a hlavne znesie aj barbarské kúsky. Na trhu je už nejaký ten piatok. Za ten čas sme nemali od zákazníkov ani jednu reklamáciu, či inú sťažnosť. Ide naozaj o podarený produkt, ktorý máme dlhodobo vyskúšaný. 

Na druhej strane, Bauer bude určite pre mnohých jasná voľba. Dizajnovo je naozaj premakaný a taktiež dostatočne odolný. Ak si ho oblepíte kvalitnou páskou, niet mu prakticky čo vyčítať. Možno tak jedine cenu. 

Náš tip: 

Ak máte hlboko do vrecka a nechcete minúť cca 40 Eur za oba hore menované chrániče, skúste mrknúť na chránič Base. Jedná sa o nemecký výrobok s o polovicu nižšou cenou. Nemáme ho otestovaný až tak intenzívne ako Wraparound, či novinku od Bauer, ale prvotné testy obstáli veru solídne. Je univerzálnej veľkosti, dá sa ľahko zastrihnúť podľa potreby a pasuje na všetky typy zahnutia hokejok. Cenou sa dostanete presne na polovicu toho, čo si pýtajú dvaja najväčší konkurenti.

base_chranic_na_hokejku