Šialené rekordy: 10 olympijských rekordov, ktoré zostanú neprekonateľné

Svet momentálne žije olympijskými kruhmi, a inak to nie je ani u nás v Hokejovékorčule.sk

Letná olympiáda 2024 v Paríži je v plnom prúde a pri tejto príležitosti sme sa rozhodli pozrieť sa na najpozoruhodnejšie rekordy olympionikov v histórii. 

Olympijské hry boli vždy plné najväčších športových úspechov, ktoré odviedli tí najlepší z najlepších. Preto sa netreba diviť, keď práve na olympiádach vznikli tie najohromnejšie rekordy.

Na všetkých olympijských hrách sme boli svedkami nespočetných nadľudských výkonov, no niektoré rekordy sa budú len veľmi ťažko prekonávať:

Usain Bolt v behu na 100 metrov

Jamajský šprintér Usain Bolt vytvoril na olympijských hrách v Londýne v roku 2012 olympijský rekord v behu na 100 metrov časom 9,63 sekundy, čím prekonal svoj predchádzajúci výkon 9,69 sekundy z olympijských hier v Pekingu v roku 2008. 
Usain Bolt

Perfektná 10-tka Nadii Comaneciovej

Rumunská gymnastka Nadia Comaneciová sa vo veku len 14 rokov zapísala do histórie olympijských hier v Montreale v roku 1976, keď dosiahla prvý perfektný výsledok 10 v gymnastike. Súťažila na bradlách. Tento úspech sa nemohol zobraziť na výsledkovej tabuli, pretože systém na to nebol naprogramovaný. Namiesto toho tabula ukazovala 1,00.  Desiatka zobrazená ako 1.00 Nadia Comansová

Nadia Comăneciová zanechala trvalý odkaz v gymnastike a jej úspechy sú považované za jedno z najväčších prvenstiev v histórii olympijských hier. Jej výkony inšpirovali mnohé ďalšie generácie gymnastiek a jej úspechy pomohli zvýšiť popularitu gymnastiky na celom svete. Život po Gymnastike Po ukončení svojej aktívnej športovej kariéry sa Nadia presťahovala do USA, kde pracovala ako trénerka a televízna osobnosť.

Zúčastnil sa až desiatich olympiád

Kanadský jazdec Ian Millar sa v rokoch 1972 až 2012 zúčastnil na neuveriteľných desiatich olympijských hrách. Millar však nikdy nevyhral zlato. 

Čínska dominancia v stolnom teniseČínsky olympionici

Odkedy sa stolný tenis stal v roku 1988 v Soule olympijským športom, Čína získala 32 z 37 zlatých medailí, čím si upevnila bezkonkurenčnú dominanciu v tomto športe. Žiadna iná krajina sa k nej nepriblížila, takže tento rekord bude pravdepodobne platiť ešte dlho.

239 medailí družstva USA v roku 1904

Spojené štáty získali na olympijských hrách v St. Louis v roku 1904 ohromujúcich 239 medailí, čím získali takmer 85 % všetkých dostupných medailí. Dnes sa už OH zúčastňuje omnoho viac krajín, preto sa tento rekord pravdepodobne nepodarí prekonať. 

Maďarský šermiar

Šesť zlatých medailí za sebou

Maďarský šermiar Aladár Gerevich získal v rokoch 1932 až 1960 šesť zlatých medailí v rade, rekord, ktorý doteraz nebol prekonaný. 

Narodil sa v Budapešti, v roku 1960.

23 zlatých medailí Michaela Phelpsa

Michael Phelps má 23 zlatých medailí z olympiád, a celkovo 28 olympijských medailí. Tento americký plavec svoju úspešnú kariéru ukončil po olympiáde v Rio v roku 2016. 

Michael Phelps, narodený 30. júna 1985 v Baltimore, Maryland, je považovaný za najväčšieho plavca všetkých čias. Jeho olympijská kariéra začala triumfom na hrách v Aténach 2004, kde získal šesť zlatých medailí. Tento úspech sa stal len začiatkom, keď na hrách v Pekingu 2008 získal neuveriteľných osem zlatých medailí, čím prekonal všetky očakávania a nastavil nový štandard pre plávanie.

Phelps pokračoval v úspešnej kariére na olympijských hrách v Londýne 2012, kde si odniesol štyri zlaté a dve strieborné medaily. Na posledných olympijských hrách v Rio de Janeiro 2016 sa rozlúčil s aktívnou kariérou piatimi zlatými medailami, čo mu v konečnom dôsledku zabezpečilo rekordných 23 zlatých medailí.

Okrem jeho olympijských úspechov drží Phelps viac ako 30 svetových rekordov. Po ukončení kariéry sa venuje charitatívnej činnosti prostredníctvom Michael Phelps Foundation a stále je významnou osobnosťou v médiách. Jeho vplyv na šport a inšpirácia pre budúce generácie sú nezaplatiteľné.

Michael Phelps


Poďme sa v tomto horúcom počasí trochu schladiť a pozrieť sa na rekordy dosiahnuté na zimných olympijských hrách:

Najviac medailí zo zimných olympiád

Marit Bjørgenová z Nórska získala najviac medailí zo všetkých zimných olympionikov.

Táto úžasná bežkyňa na lyžiach získala neuveriteľných 15 medailí.

Medaile z letných aj zimných olympiád

Clara Hughes z Kanady je jediným športovcom v histórii, ktorý získal viacero medailí na letných aj zimných olympijských hrách

Kim Yun-mi: najmladšia zlatá medailistka

Juhokórejská rýchlokorčuliarka Kim Yun-mi získala zlato v štafete na 3 000 metrov na zimných olympijských hrách v Lillehammeri v roku 1994 vo veku len 13 rokov a 86 dní. Vzhľadom na to, že v dnešnej dobe skoro všetky športové federácie stanovujú minimálne vekové hranice, je nepravdepodobné, že by sa tento rekord podarilo prekonať.Kim Yun rýchlokorčuliarka

Treba spomenúť aj Dimitroisa Loundrasa z Grécka - považuje sa za najmladšieho olympionika vôbec (skončil bronzový v gymnastike v prvých moderných olympijských hrách v 1896).

Olympijské rekordy sú viac než len čísla- predstavujú vrchol športovej dokonalosti a sú svedectvom mimoriadnych, nadľudských schopností profesionálnych športovcov.

Už teraz sa tešíme, aké zaujímavé rekordy nám prinesú ďalľie olympiády.

V Paríži sme mali aj skvelé slovenské zastúpenie. Tento rok sa zúčastnilo 28 slovákov. Talentovaným športovcom a športovkyniam držíme palce. 

Najmä našu mladú generáciu musíme viesť k športu. Prečítajte si viac o športoch vhodných pre deti. 

Mimochodom, Slováci sú výborní aj v skateboardingu. 

Richard Tury je slovenský skateboardista, ktorý sa zúčastnil letných olympijských hier 2024 v Paríži. Reprezentoval Slovensko v skateboardingu, a tiež ako jediný Európan. Skončil piaty v kategórii street. Jeho olympijská účasť je významným úspechom v jeho kariére a poukazuje na rast skateboardingu na Slovensku.

Pozri si naše súvisiace produkty:

Ak hľadáš korčule pre krasokorčuliarov. 

Chceš sa zlepšovať?

Či sa už snažíš dosiahnuť osobné ciele a zlepšiť kondičku alebo snívaš o olympijskej sláve, kľúčom k tvojmu potenciálu je dôsledný tréning.

Zlepšenie sa nedostaví zo dňa na deň. Je to výsledok odhodlania, vytrvalosti a ochoty posúvať svoje limity. Každým dňom tréningu buduješ nielen svoju fyzickú silu, ale aj psychickú odolnosť. Oslavuj svoje pokroky, nech sú akokoľvek malé, a uvedom si, že každá snaha sa počíta 💪

Tréningové pomôcky na celoročné trénovanie nájdeš tu. 

Vždy ti pomôže extra výstroj, alebo príslušenstvo k tvojim tréningom. 

Šiltovky a čelenky nájdeš tu. 

Dôležitou súčasťou výstroja sú chrániče: Viac nájdeš tu.