Korčule Tacks XF Pro vs FT6 Pro, kto je víťaz ?

Ako vášniví hokejisti vždy hľadáme najnovšiu a najlepšiu výbavu, ktorá by nám pomohla zlepšiť hru. Spoločnosť CCM nedávno uviedla na trh nový model korčúľ s označením Tacks XF Pro. Okamžite nás zaujali ako potenciálny upgrade súčasných korčúľ Jetspeed FT6 Pro, ktoré viacerí používame.

V tomto blogovom príspevku sa bližšie pozrieme na kľúčové rozdiely medzi týmito dvoma špičkovými hokejovými korčuľami, aby sme aj vám pomohli s rozhodovaním ak poškuľujete po novom páre korčúľ na začínajúcu sezónu.

korcule ccm tacks xf pro vs ft6 pro rozdiely

Skôr než sa do toho ponoríme, chceli by sme vás poprosiť, aby ste aj vy mrkli na náš Instagramový profil a dali nám odber. Môžeme tak spoločne zdieľať všetky novinky zo sveta hokeja. Nájdete nás na @hokejovekorcule.sk, venujeme sa vždy len zaujímavým témam a trendom či fascinujúcim novinkám.

Konštrukcia topánky

Začnime pohľadom na spodnú časť týchto korčúľ. Obe korčule, Tacks XF Pro a Jetspeed FT6 Pro používajú holdre CCM Speedblade XS. 

korcule ccm tacks xf pro holder

Čo sa týka nožov, môžeme tu vidieť vysoko kvalitné nože s označením Step Blacksteel. Na oboch modeloch.

noze ccm step blacksteel

Tu nie sú žiadne odlišnosti. Keď sa však presunieme na konštrukciu topánky, práve tam začneme vidieť niektoré kľúčové rozdiely.

Model Jetspeed FT6 Pro mal v skutočnosti dve rôzne verzie - jednu pre severoamerický trh (NA) a druhú pre Európu (EU). Verzia pre NA bola vybavená kompozitnou topánkou označenou ako RFM, zatiaľ čo verzia pre EÚ mala topánku z karbónových vlákien. Verzia NA dosahovala tuhosť 195, kým verzia EU 215.

Spoločnosť CCM nedávno potvrdila, že tento prístup rozdelenia konštrukcie sa už nebude opakovať, takže nové korčule Tacks XF Pro majú rovnakú tuhosť a konštrukciu na všetkých trhoch, aj tom našom.

Túto konštrukciu topánok CCM nazvalo “FORS Composite“ - ide o úplne iný koncept ako doterajší karbónový kompozit respektívne RFM kompozit používaný v predchádzajúcich generáciách. Hlavnými výhodami tohto materiálu je lepšia odolnosť pri náraze a zlepšený pomer hmotnosti a tuhosti. V podstate sa firme CCM podarilo urobiť topánku tuhšou, a to bez pridania väčšieho množstva materiálu, výsledkom čoho sú ľahšie a odolnejšie korčule.

fors kompozit

Strih topánky

Model XF Pro má v porovnaní s FT6 Pro o niečo vyšší strih topánky v oblasti členku aj nártu. To znamená väčší vnútorný objem, čo by malo pomôcť hráčom s väčším objemom chodidla vôbec topánku obuť a komfortne nosiť. Pokladáme to za veľký krok vpred, nakoľko veľa hráčov jednoducho topánky Tacks neobulo práve kvôli vysokému nártu či hrubšiemu chodidlu.

korcule ccm tacks xf pro vnutorny priestor

Skvelou správou je tiež lepšie vyriešený dizajn vnútra prednej časti korčule, kde CCM zapracovalo na dokonalejšom dizajne ktorý už tak veľmi "netlačí" z bočných strán. Najlepšie korčule vyskúšať a zistíte samy.

korcule ccm tacks xf pro vnutorny priestor

Ďalší kľúčový rozdiel je v konštrukcii priestoru pre prsty. CCM na modeli XF Pro prepracoval dizajn špičky korčule. Je tu menej negatívneho priestoru vo vertikálnom smere a teda lepší prenos energie. Dizajn špičky je viac nízkoprofilový a zároveň má aj väčšie množstvo peny, ktorá lemuje jej boky.

To pomáha eliminovať otlaky respektíve zmierniť “tlakové body”, s ktorými sa niektorí hráči stretávali v prstovej časti modelu Jetspeed FT6 Pro. Konečným výsledkom je elegantnejšia a pohodlnejšia špička. Tacks XF Pro je teda v tejto porovnávačke víťazom.

korcule ccm tacks xf pro vs ft6 pro spicka korcule

Vľavo môžete vidieť model XF Pro, napravo zase špička korčule modelu FT6 Pro.

Chránič šľachy a vnútorné výstelky

Ak sa pozrieme na chránič šľachy (vyčnievajúci chránič úplne hore vzadu na korčuli), ten na modeli Tacks XF Pro má v porovnaní s modelom Jetspeed FT6 Pro o čosi širšiu a viac dopredu posunutú konštrukciu. To poskytuje o kúsok väčšie pokrytie a ochranu zadnej časti chodidla, hoci obe korčule využívajú flexibilnú konštrukciu chráničov. Oproti FT6 Pro má novinka XF Pro mierne tvrdší chránič. Vľavo XF Pro, vpravo FT6 Pro.

korcule ccm tacks xf pro vs ft6 pro chranic slachy

A ešte pohľad zboku. Tu máme detail na chránič šlachy u novinky z rady Tacks.korcule ccm tacks xf pro chranic slachy

Nasleduje detailný pohľad na chránič u radu Jetspeed FT6 Pro.

korcule ccm jetspeed ft6 pro chranic slachy

Pravdepodobne najvýznamnejší rozdiel medzi týmito dvoma korčuľami je v oblasti použitých vnútorných materiálov, teda výstelky. Korčule FT6 Pro používajú vložku CCM TotalDri Pro+ ktorá je hráčmi všeobecne chválená pre svoje pohodlie a priedušnosť. Model Tacks XF Pro však posúva veci na novú úroveň vďaka úplne novej patentovanej výstelke Infinity.

Táto výstelka je nielen priedušnejšie vďaka novému sieťovinovému materiálu, ale má tiež:

  • Viac polstrovania, najmä po stranách chodidla
  • Mäkší a poddajnejší pocit v porovnaní s o niečo tuhšími výstelkami FT6 Pro
  • O 3 mm hrubšiu penu lemujúcu celú bočnú oblasť korčule až po špičku pre väčšie pohodlie

Konečným výsledkom je vnútro topánky, ktoré pôsobí ešte “plyšovejšie” a pohodlnejšie hneď po vybalení z krabice v porovnaní s už tak vynikajúcimi výstelkami FT6 Pro. A hoci sa nevieme 100 percentne vyjadriť k tvrdeniam o priedušnosti, zdá sa, že nový dizajn výstelky Infinity uprednostňuje pohodlie a prispôsobenie nohe hráča. 

Takto vyzerá pohľad zvnútra na korčuľu FT6 Pro kde nájdeme výstelku TotalDri Pro+:

korcule ccm jetspeed ft6 pro vystelka

A následne novinka Infinity použitá v nových XF-kách. Obidva modely tiež používajú technológiu Polygiene ktorá zabraňuje tvorbu baktérií a plesní a perfektne odvádza vlhkosť.

korcule ccm tacks xf pro vystelka

XF Pro sú také mäkučké papučky, naozaj veľmi veľmi príjemný pocit mať tieto korčule na nohe. Bauer sa absolútne nechytá. Aj keď musíme uznať, že najnovší top model Shadow je technologická pecka - viac v článku Bauer Supreme Shadow: recenzia.

Ak niekto zaryto a slepo obúva korčule Bauer, teraz je ten čas prehodnotiť veci a minimálne aspoň skúsiť XF Pro. (Btw, nižší model Tacks XF je tiež absolútna bomba ale o tom v nabudúcom článku).

Bez preháňania, asi najlepšie korčule aké boli kedy vyrobené. A to sme ich už vyskúšali a hrou zničili desiatky. 

Vrchná časť výstelky

Táto časť výstelky sa vo svete hokeja označuje ako Comfort Edge (horný lem po okrajoch korčule). Bauer má tento termín dokonca patentovaný a používa ho práve na pomenovanie technológie v polstrovanej oblasti korčule v úplne hornej časti o ktorú sa noha opiera keď zatáčate. Aké sú rozdiely v tomto smere?

FT6 Pro používa mierne tvrdšie výstelky, ktoré sú v horizontálnom smere mierne kratšie. Viď obrázok dole.

korcule ccm tacks ft6 pro comfort edge

Naproti tomu korčule XF majú tieto výstelky dlhšie a materiál pripomína špongiu. Sú o niečo mäkšie a pocitovo pripomínajú syntetickú kožu. 

korcule ccm tacks xf pro comfort edge

Ťažko hodnotiť, ktorý z týchto horných lemov je lepší či pohodlnejší, pôjde skôr o subjektívnu záležitosť. Každopádne ak ste viac “rozmaznaný”, išli by sme asi do novinky XF Pro - korčula vás bude vyslovene hýčkať. Zbohom odreninám. Obe korčule sú však natoľko sofistikované, že ani jedna vás v tomto smere nesklame.

Game ready strih

Obe topánky XF Pro aj FT6 Pro majú strih ktorý CCM nazýva „Game-Ready“. Prináša priliehavý, dobre padnúci tvar. Medzi týmito dvoma korčuľami však existujú jemné rozdiely v tom, ako sa prejavuje.

Na modeli FT6 Pro je strih konzistentnejší v celej topánke a pevne obopína chodidlo a členok. Naproti tomu model Tacks XF Pro má v oblasti päty a členku o niečo výraznejšie prispôsobenie, ktoré fixuje nohu na mieste, zatiaľ čo oblasť horných očiek je viac posunutá dopredu a menej obopína nohu. Najlepšie vyskúšať a pochopíte.

Znamená to, že model Tacks XF Pro sa vám môže o niečo ľahšie obúvať a vyzúvať, pričom stále poskytuje vynikajúce fixovanie päty a členku. Samozrejme, obe korčule sa dajú navyše tepelne nahriať v peci a ďalej prispôsobiť individuálnym potrebám.

Nože korčúľ

Jednou z oblastí kde oba modely excelujú je použitie pokročilej technológie nožov. Ako sme už spomínali, ako jeden, tak aj druhý model korčúľ je vybavený holdermi Speedblade XS, ktoré umožňujú jednoduchú výmenu noža a prispôsobenie. Na holderi vzadu je koliesko, ktorým nôž pohodlne vysuniete a nasuniete naspäť.

Čo sa nožov týka, v oboch prípadoch tu nájdeme nože CCM Step Blacksteel XS. Tie patria k výkonovej špičke súčasnosti. Obsahujú uhlíkové nanočastice ktoré pokrývajú vonkajšiu vrstvu a tým pádom majú extrémne tvrdý okraj. Vydržia dlhšie naostrené a majú lepšiu klznosť.

Keď sa nám tieto nože dostali prvý krát pod ruku pri brúsení, museli sme ich iba chváliť. Nebolo potrebné ich špeciálne ďalej upravovať. Žiadne opracovanie kameňom či iný “finiš” nie je potrebný. Oproti štandardným nožom z bežnej ocele ide o veľmi vydarený exemplár. Hrana je tvrdá a ostrá. Treba vyskúšať, pochopíte.

Osobne odporúčame zvážiť prechod na hokejové nože Bladetech. Tieto inovatívne nože sú vybavené pružnou prednou časťou, ktorá sa počas vášho korčuliarskeho kroku zasúva smerom do holdera, teda nie je s ním pevne spojená ako je to bežné. Tým sa citeľne zvyšuje výkon, rýchlosť a znižuje únava.  Okrem toho je tu aj zníženie vplyvu nárazov na ľade až o 20 percent. Na poškodené kĺby skvelá vec.

korcule ccm tacks xf pro noze bladetech

Nie je to žiadna reklama na samotnú značku, skôr nás mrzí to, že väčšina korčuliarov ani len netuší ako veľmi sa dá ďalej “pracovať” s korčuľami a markantne zvýšiť výkon. Nehovoriac o profilovaní nožov, ktoré je u nás stále ako keby v plienkach pričom bežne ide o štandardnú úpravu ktorú hráči v zahraničí používajú dlhé roky.

Nože bladetech máme vyskúšané v kombinácií s FT6 Pro a preto si myslíme, že budú dobre spolupracovať aj s XF-kom. Rozdiel vo výkone je citeľný, najmä ak sa rozhodnete pre verziu DLC (diamond like coating). Ide o špeciálny povlak s vlastnosťami podobnými diamantu ktorý pomáha spevniť oceľ, robí ju odolnou voči poškodeniu a výrazne predlžuje jej životnosť. Ozaj dobrá investícia, napíšte Ježiškovi :)

Jazyk korčule

Jedná sa presne o ten istý jazyk v oboch korčuliach. Grafika je samozrejme iná, viď obrázok nižsie. Naľavo XF Pro a napravo FT6 Pro.

korcule ccm tacks xf pro vs ft6 pro jazyk

Čo sa hrúbky, konštrukcie a “ochrannej výplne” týka, nie sú tam zmeny. Načo aj, ide o absolútne skvelý, príjemne mäkký a zároveň dobre chránený jazyk ktorý ustojí aj tie najtvrdšie strely. Používa patentovanú penu D30 od CCM. Ide o špeciálny materiál ktorý dokonale absorbuje energiu nárazov (napríklad rýchlo letiaci puk či sekanie od hokejky).

Jednou z funkcií, ktorú CCM z korčúľ Tacks XF Pro odstránil, je odnímateľný jazyk. Ten bol prítomný na modeli FT6 Pro a dal sa vymeniť. Z dát však vyplynulo, že túto funkciu využíva len veľmi málo hráčov, preto sa spoločnosť rozhodla pre tradičnejšiu konštrukciu jazyka bez možnosti odnímania.

Kto je víťaz a kto porazený?

Ktoré z týchto špičkových hokejových korčúľ sú lepšou voľbou? V konečnom dôsledku záleží na vašich osobných preferenciách a potrebách.

Ak hľadáte korčule s mierne prispôsobivejším strihom v oblasti nártu a členku, Tacks XF Pro budú tou správnou voľbou. Vyšší strih topánky a väčší vnútorný objem by mali zabezpečiť dokonalejšie pohodlie, najmä pre hráčov s väčším objemom chodidla. Práve táto oblasť korčúľ v minulosti často odradila hráčov od kúpy kvôli prvotnému tlačeniu či nepohodliu už pri skúšaní.

Na druhej strane, ak dávate prednosť “celistvejšiemu” pocitu z celej topánky, Jetspeed-y môžu byť lepšou voľbou. Strih Game-Ready je na FT6 Pro o niečo rovnomernejší v porovnaní s výraznejším zovretím päty a členku na XF Pro.

Z hľadiska celkového pohodlia a pocitu sa zdá, že nové vnútorné výstelky Infinity v modeli XF Pro prekonávajú už tak fantastické výstelky TotalDri Pro+, ktoré sa nachádzajú v modeli Jetspeed.

Vďaka dodatočnému penovému polstrovaniu a mäkšiemu, húževnatejšiemu pocitu sú “XFká” tie najpohodlnejšie korčule, aké sme kedy mali obuté. CCM v tejto sezóne jednoducho kraľuje a tieto korčuľky sú veľmi milým prekvapením aj pre nás samotných.

Celkovo je nová rada s označením Tacks XF podareným prírastkom a momentálne diktuje tempo pokroku na trhu. Rozhodne súčasne kraľuje na trhu hokejových korčúľ.

Záverečné odporúčania

Nakoniec by sa dalo zhrnúť, že obe korčule sú viac než vynikajúce hokejové korčule, ktoré poskytnú fantastický zážitok na ľade. Rozdiely medzi nimi sú relatívne malé, preto by sme vám odporučili, aby ste si ich podľa možnosti vyskúšali osobne a zistili, ktoré z nich vám najlepšie sedia a vyhovujú vašim potrebám.

V oboch prípadoch ide o špičkové modely, ktoré ponúkajú výnimočný výkon, pohodlie a odolnosť.

Konštrukcia korčúľ XF Pro označená ako FORS Composite má väčší objem nártu a nové plyšové vložky Infinity jej dávajú miernu výhodu v celkovom pohodlí a prispôsobení. Zatiaľ čo rovnomernejšia vnútorná výplň modelu Jetspeed FT6 Pro môže osloviť hráčov, ktorí uprednostňujú skutočne pevný pocit obopnutia nohy v topánke. Ktorú si vyberiete vy?

Ďalšie zaujímavé čítanie tu - Lacné vs drahšie korčule - aké sú medzi nimi rozdiely?

Ak si neviete rady ako vybrať korčule, mrknite na článok Komplexný návod ako vybrať hokejové korčule.