Korčule Bauer Supreme Shadow: recenzia

Hokejová hra sa neustále mení a jej tempo je každým rokom rýchlejšie a rýchlejšie. Na to aby ste predbehli konkurenciu budete potrebovať trochu viac ako len skvelú korčuliarsku techniku. Na nadchádzajúcu sezónu preto spoločnosť Bauer vylepšila svoju rodinu korčúľ Supreme o modelový rad Shadow, ktorý je zatiaľ najinovatívnejším modelom korčúľ.

Samy sme boli dlho vo veľkom očakávaní ešte predtým ako sme korčule prvý krát držali v rukách. Z katalógových obrázkov a popisov korčule sľubovali nadpriemerný výkon, nové technologické vychytávky a zaujímavý dizajn. Poďme sa teda spolu pozrieť na niektoré z jej najlepších vlastností - od technológií až po úplne nové vylepšenia.

korcule bauer supreme shadow

Korčule Shadow - top model rady Supreme 2024/2025

Modelový rad korčúľ Supreme od spoločnosti Bauer kladie dôraz na silu a maximálny prenos energie, ktorú dokáže usmerniť na ľad pomocou tuhšej podrážky. Z toho vyplýva, že je určená pre hráčov, ktorí si zakladajú na silných, výbušných a efektívnych korčuliarskych krokoch.

Korčule Shadow sú skonštruované s užším strihom v spodnej časti topánky, to znamená, že prenos energie môže byť čo najpriamejší a najefektívnejší. Toto tesné priliehanie znižuje stratu energie medzi chodidlom a korčuľou, čo umožňuje výbušnejšie pohyby. Súčasne to znamená, že korčule Supreme môžu byť tuhšie v porovnaní s korčuľami zameranými na agilitu, pričom tuhosť sa tradične zvyšuje s rastúcou cenou.

hokejove korcule bauer supreme mach

Návrat technológií z minulosti

12K Carbon CURV Composite s technológiou AMP Flex

Rovnako ako v prípade predchodcu, teda modelu Mach, aj korčule Shadow boli skonštruované z 12K karbónového kompozitu CURV. Tento patentovaný materiál kombinuje pevnosť s nízkou hmotnosťou. Vďaka tomu sú korčule nielen tuhé a ľahké, ale aj odolné a schopné vydržať všetky náročnejšie tréningy, ako sme to mali možnosť vidieť pri modeli Mach. Táto tuhosť a sila je potrebná najmä v rade Supreme pre maximálnu podporu pri prenose energie.

korcule bauer supreme shadow topanka

Len doplníme že, aj keď to nie je pravidlom, rad Supreme obvykle obúvajú hráči ktorí uprednostňujú dlhé, silové sklzy v priamo smere. Topánky Supreme sú preto konštruované tak, aby zvládli čo najväčší prenos energie, teda priamo podporujú dlhší a hlbší korčuliarsky krok. Samozrejme výborne padnú aj dynamickejším hráčom ktorí často menia smer, či už ide o náhle zmeny smeru alebo agilné otočky.

Technológia AMP Flex zvyšuje flexibilitu a rozsah pohybu korčule pri zachovaní výkonu, ktorý sa od zariadení Supreme očakáva. V korčuliach Shadow táto technológia pomáha topánke prirodzene sa ohýbať spolu s pohybmi hráča, čím sa zvyšuje obratnosť a zrýchlenie bez toho, aby bola ohrozená podpora a stabilita. Tento dynamický rozsah pohybu môže v podstate viesť k lepšiemu prenosu energie a efektívnejšiemu využívaniu energie počas hry.

Jazyk Powercoil

Jazyk Powercoil sa znovu objavuje v modeli Shadow a je upravený pre ešte väčšie pohodlie pri zachovaní rovnakého výkonu. Tento jazyk kombinuje tradičný pocit a pohodlie bielej plstenej vonkajšej vrstve s extra účinnou ochranou vďaka tvrdšej vstrekovanej vložke v prednej vonkajšej časti.

korcule bauer supreme shadow jazyk

Táto kombinácia vytvára tzv. "pružinový“ efekt, kedy pri každom kroku konštrukcia jazyka vlastne pomáha hráčovi pri jeho odrazoch vpred aj vzad. To nielen zvyšuje silu pri kroku, ale pomáha aj pri rýchlych prechodoch, čo je vlastnosť zvyčajne spájaná s radom Vapor zameraným na agilitu.

Úplne nové technológie

Inovovaná podrážka CarbonCONNECT

Nová podrážka CarbonCONNECT vyzerá byť vylepšením toho, čo sme mali v Machu pred ňou. Pri výkonnostných korčuliach patrí podrážka a jej dynamika k najdôležitejším vlastnostiam korčule. Podrážka je miestom, kde sa bude nachádzať väčšina opory korčule - a teda aj miestom, kde sa generuje výkon.

korcule bauer supreme shadow podrazka

Podrážka výborne spolupracuje s 12K uhlíkovým kompozitným materiálom CURV, výsledkom čoho je vyššia tuhosť a lepšia odozva korčule. Vďaka tomu, že podrážka je až o 40 % tuhšia, posilňuje sa akcelerácia, podpora a sila pri odrazoch. Ocenia to najmä hráči ktorí požadujú čo najrýchlejšie reakcie na ľade. Zvýšená tuhosť zase zlepší prenos energie. Pre hráčov to znamená to, že môžu dosiahnuť maximálnu efektivitu kroku a udržať si vytúžený vrcholový výkon počas celej hry.

Nová špička ErgoCONNECT

Bauer predstavil aj novú špičku ErgoCONNECT, ktorá má prepracovaný tvar pre lepšiu integráciu medzi špičkou a topánkou. Tento dizajn účinne spevňuje špičku korčule a vytvára pocit pevnejšieho spojenia pre lepšiu odozvu, pohodlie a obratnosť.

korcule bauer supreme shadow spicka

Ako môžete vidieť na obrázku, najvýraznejšia časť špičky je v poslednom očku, ktoré je teraz zabudované do špičky a už ho nie je potrebné zaväzovať. S odstupom času to dáva zmysel - predné očká sa vždy trochu ťažšie zaväzujú a sú príliš tuhé na to, aby sa dali efektívne utiahnuť. Táto konštrukcia udržiava prednú časť korčule na mieste, ešte tesnejšie na nohe, čím ponúka lepšie pohodlie a podporu pri rýchlych prejazdoch bez straty výkonu. Za nás veľmi zaujímavé riešenie, uvidíme ako sa to prejaví v praxi po dlhšom používaní korčúľ.

Nový holder Powerfly s nožmi Fly

Novinkou sú tiež použité nože radu Fly, konkrétne Fly-X a Fly-Ti. V oboch prípadoch sa jedná o veľmi ľahkú nehrdzavejúcu oceľ z prémiových materiálov s povrchovou úpravou pre hladké hrany. Druhý menovaný má navyše titánový povlak pre lepšiu odolnosť hrán po brúsení. V praxi to vyzerá tak, že po nabrúsení nožov zostanú hrany dlhšie ostré, teda nože nemusíte tak často brúsiť. 

Model Shadow je vybavený inovatívnym holderom Powerfly, ktorý je navrhnutý tak, aby zlepšil prenos energie aj manévrovateľnosť na ľade. Tento nový holder má tuhší predný stĺpik a pružnejší zadný stĺpik, ktorý má korčuliarom ponúknuť dvojakú výhodu. Ako iste tušíte, predný a zadný stĺpik má svoje charakteristické vlastnosti, ktoré pomáhajú dotvoriť energetický štýl korčuľovania. Takže nie len kvalita noža ktorý používate ale aj samotný holder vedia napomôcť tomu, aby ste boli na ľade rýchlejší a hlavne efektívnejší. V preklade, pri rovnakej vydanej energii budete menej unavení.

korcule bauer supreme shadow holder powerfly

Najmä tuhší predný stĺpik holderu výrazne zvyšuje prenos energie, čím umožňuje silnejšie odrazy a väčšiu akceleráciu. V praxi by to malo vyzerať tak, že dizajn holdera by sa mal priamo podieľať na vyššom výkone na ľade.

Na druhej strane pružnejší zadný stĺpik zlepšuje pohyb do strán. Táto flexibilita podporuje rýchlejšie, svižnejšie zatáčanie a lepší bočný pohyb, keď potrebujete v okamihu zmeniť smer. Tieto vlastnosti sú najčastejšie vidieť v rade Vapor kde je podrážka a spodná časť korčule "mäkšia". Výsledok? Ľahšie zatáčanie a zmeny smeru jazdy. Je skvelé že Shadow vďaka novému holderu dostane práve takéto vlastnosti a že korčula bude potom viac všestranná a univerzálnejšia.

Čo si z toho odniesť?

Vždy som sa charakterizoval ako korčuliar zameraný skôr na silu a techniku ako na obratnosť a dynamickosť. Pri voľbe korčúľ to bolo vždy dopredu jasné - korčule Supreme boli vždy mojou osobnou voľbou, odkedy som začal hrať hokej na vyššej úrovni. Osobne považujem za zaujímavé, že sa do konštrukcie radu Supreme začínajú integrovať technológie zamerané na agilitu z radu Vapor.

Vzhľadom na súčasnú rýchlosť hry by to mal byť pre korčule zamerané hlavne na silu nevyhnutný krok. Bauer odviedol naozaj dobrú prácu a vytvoril korčule ktoré zaujmú obe skupiny korčuliarov - silových aj agilných. Cena je síce astronomická ale dostanete korčule ktoré nebudú zaostávať v žiadnom ohľade. Navyše, ak k tomu ešte pridáte profilovanie nožov, budete opäť o kúsok pred ostatnými.

korcule bauer supreme shadow na hokej