Ako sa naučiť korčuľovať na ľade [rýchlo a jednoducho]

Ako malú ma vždy v telke fascinovalo krasokorčuľovanie. Páčili sa mi krásne, ligotavé dresy, a sebavedomí korčuliari, ktorí doslova tancovali na ľade na chytľavé pesničky. A keď som sa dozvedela, že moja mama bývala hneď vedľa Ondreja Nepelu, bola som uchvátená. To predsa musí byť osud.

Rodičia ma však na krasokorčuľovanie nikdy neprihlásili, a pravda je, že každodenné vstávanie o piatej (alebo aj skôr?) ma tiež odradilo.

Keď som minulý rok začala chodiť s hokejistom, prišiel ten správny čas naučiť sa korčuľovať. Bolo to samozrejme iné, učiť sa ako dospelá - no žiadne ranné vstávanie to nevyžadovalo- a ja som si konečne, aj keď len čiastočne, splnila detský sen. Nebude síce zo mňa profesionálny korčuliar, no moje nové hobby ma napĺňa a baví. Rada sa teraz s vami podelím o cenné tipy, s ktorými som sa stretla počas mojich začiatkov na ľade.

                                                             Nicol Rajicova na Olympiade

Nicole Rajičová - známa slovenská krasokorčuliarka na Olympiáde

Treba hlavne začať

Naučiť sa korčuľovať v dospelosti môže byť vzrušujúca a obohacujúca skúsenosť, vďaka ktorej zostanete aktívnym, a užijete si studené zimné mesiace aj v meste. Aj keď sa to spočiatku môže zdať desivé, najmä ak ste nikdy predtým nekorčuľovali, s dobrým prístupom si môžete rýchlo vybudovať zručnosti a sebadôveru potrebnú na správne korčuľovanie na ľade. 

Výborná vec je, že korčuľovanie na ľade je super lacná záležitosť! Táto sranda vás vyjde menej ako hocijaké iné športy- korčule si kúpite raz za pár rokov, sem tam ich treba nabrúsiť a zo začiatku pridať chrániče. 

Korčuľovanie nie je len o zvládnutí fyzických techník korčuľovania, ale aj o prijatí novej výzvy, posúvaní svojich hraníc a vychutnávaní si radosti z pohybu. Či už chcete do svojho repertoáru zaradiť novú záľubu, tráviť čas s priateľmi a rodinou, alebo jednoducho chcete robiť niečo nové počas zimnej sezóny, korčuľovanie môže byť vhodnou aktivitou.

V tomto článku vás prevediem každým krokom, od šnurovania korčúľ až po zvládnutie základných techník. Veľa zdaru!

Kam na korčule v Bratislave?  

Korčuľovanie v Bratislave ponúka niekoľko skvelých miest na vyskúšanie vašich nových korčuliarskych zručností. Jedným z najobľúbenejších miest je Tipos Aréna (Aréna Ondreja Nepelu), ktorá je najväčším krytým klziskom v meste a počas zimy je otvorená pre verejné korčuľovanie v Bratislave.

Kvalitný ľad nájdete tiež na štadióne v Ružinove (Zimný štadión Vladimíra Dzurillu) alebo v mestskej časti Petržalka. Ak ste zo západnej časti Bratislavy, za zmienku tiež stojí štadión v Lamači, prípadne dúbravský zimák na Harmincovej ulici. 

Ďalšou výbornou možnosťou je klzisko v nákupnom centre Avion, ktoré je ideálne na spojenie korčuľovania s celodenným nakupovaním. Je však trošku menšie, ako ostatné klziská.

Bez ohľadu na vaše preferencie Bratislava ponúka celý rad miest na korčuľovanie, ktoré sú určené pre začiatočníkov aj skúsených korčuliarov. Nebudete mať teda žiaden problém nájsť ideálne miesto na tréning pre túto zimnú aktivitu. 

Ak nie ste z hlavného mesta, nezúfajte .Na Slovensku je podľa IIHF 60 krytých zimných štadiónov a 17 klzísk pod holým nebom. Nie je to Kanada, ale výhovorky typu nie je kam ísť neobstoja.

Ako sa obliecť na korčuľovanie

Dobre sa oblečte! Vhodné oblečenie na korčuľovanie je nevyhnutné pre vaše pohodlie aj bezpečnosť. Začnite základnou vrstvou oblečenia, ktorá odvádza vlhkosť, aby ste sa neprehriali - napríklad ribano. Na vrch si oblečte tričko s dlhými rukávmi, prípadne ľahký sveter.

Pridajte bundu (ja rada nosím mikinu s kapucňou, ktorá mi umožňuje ľahký pohyb). Nohavice by mali byť elastické a teplé, napríklad legíny alebo tepláky - vyhnite sa džínsom, pretože môžu obmedzovať váš pohyb a ak viac krát spadnete, nasiaknu vodu a budú vám nepríjemné. 

                                                 Teplo sa oblečte

Často sa stretnete s radou, že si treba obliecť hrubé, zimné ponožky, ktoré ochránia vaše nohy pred chladom a zabránia vzniku pľuzgierov. My by sme poradili zvážiť tenšie ponožky- budete tak viac cítiť nohu v korčuli, a ovládanie topánky bude ľahšie. Najmä ak máte k dispozícií kvalitnejšie, mäkšie krasokorčuliarske korčule, v ktorých vám zima nebude. Určite si nedávajte viacero tenkých ponožiek! Práve tie vám spôsobia pľuzgiere. 

Zoberte si so sebou rukavice, alebo palčiaky, aby ste mali ruky v teple a boli chránení v prípade pádu. Častou chybou začiatočníkov je totiž to, že po páde sa zo zeme dvíhajú tak, že si oprú ruky o ľad a vystavia sa tak nebezpečenstvu porezania od korčúľ iných korčuliarov.

Dobrou radou je aj čapica alebo čelenka, ktoré pomôžu udržať telesnú teplotu.

Oblečte si niekoľko vrstiev - tým pádom si môžete obliekať či vyzliekať vrstvy podľa potreby, priamo na klzisku. Vhodné oblečenie je dôležité, ak si chcete naplno užiť čas strávený na ľade. Avšak nepreháňajte to, priveľa vrstiev vás bude obmedzovať v pohybe a odvod vlhkosti tiež nebude ideálny.

Výhody korčuľovania

Korčuľovanie na ľade, podobne ako aj iné športové aktivity, ponúka množstvo výhod pre vaše fyzické a psychické zdravie. Je to vynikajúce kardiovaskulárne cvičenie, ktoré zlepšuje dýchanie a funkciu srdca. Pobyt vonku, aj počas zimy, prispieva k lepšej imunite, otužovaniu tela a zvyšovaniu kapacity pľúc.

Korčuľovanie zároveň posilňuje rovnováhu, koordináciu a flexibilitu, čím prispieva k lepšiemu držaniu tela a jeho spevneniu. Posilňuje svaly nôh, brucha a chrbta. Okrem toho buduje telesnú a duševnú vytrvalosť, a ako každý šport, zlepšuje náladu, pôsobí relaxačne a zvyšuje sebavedomie. Dámy určite ocenia fakt, že korčuľovanie spevňuje nohy aj zadok :) 

A nemusíte ani vstávať o piatej ráno.

Bezpečnosť na prvom mieste

Vaša bezpečnosť je pri korčuľovaní na ľade veľmi dôležitá. Ak chcete predísť zraneniam, a ešte sa necítite dostatočne sebavedome, zvážte nosenie chráničov na korčule .Radi vám pomôžeme s výberom vhodnej prilby a chráničov kolien a lakťov. Prvé týždne korčuľovania som aj ja začala s chráničmi, a doslova mi zachránili zdravie kolien. 

Osobne sa mi nechcelo zozačiatku investovať príliš veľa peňazí. Ak ste na tom rovnako, skúste napríklad overenú značku Tempish, ktorá ponúka skvelé chrániče kolien a lakťov. Deťom takisto postačia jednoduché, zato veľmi funkčné chrániče za rozumnú cenu.

Často sa pýtate, či je možné použiť aj chrániče na inline korčule. Odpoveď je áno. Na prvé kroky na ľade budú dostačujúce. Majú podobný komfort aj bezpečnostné vlastnosti.

 
Detské chrániče

Vždy noste vhodné korčule, ktoré vám dobre sadnú. (Viac o výbere korčúľ si povieme v ďalšej kapitole.)

Na verejnom klzisku dodržiavajte všetky pravidlá a pokyny. Začiatočníci by si mali vyberať menej frekventované časy, aby sa vyhli nehodám so skúsenejšími korčuliarmi. Okrem toho, ak sa naučíte bezpečne padať - vyhýbaním sa položeniu rúk alebo kolien na ľad - môžete predísť zraneniam.

V prípade, že korčuľujete na jazere, pred korčuľovaním si skontrolujte ľadovú plochu.  Vyhnite sa nebezpečenstvám, ako sú napríklad praskliny, úlomky alebo nerovnosti na ľade. 

Pri korčuľovaní na jazere sú nevyhnutné aj ďalšie bezpečnostné opatrenia. Najprv sa uistite, že ľad je hrubý a bezpečný: na rekreačné korčuľovanie by mal mať hrúbku aspoň 4 cm. Vždy skontrolujte miestne odporúčania alebo sa poraďte s miestnymi, aby ste sa uistili, že podmienky na ľade sú bezpečné. Dávajte pozor na meniace sa poveternostné podmienky, pretože teploty nad bodom mrazu môžu ľad oslabiť.

Predtým, ako sa vydáte na cestu, majte pri sebe mobil a niekoho informujte o svojich plánoch. Vyhnite sa korčuľovaniu osamote a vždy dodržiavajte bezpečnú vzdialenosť od okrajov ľadu, a od akejkoľvek otvorenej vody.

Dodržiavaním preventívnych opatrení sa budete cítiť bezpečnejšie, a môžete si s väčšou istotou užívať korčuľovanie na klzisku aj vo voľnej prírode.

Rady, ako začať s korčuľovaním 

Ak už viete korčuľovať na kolieskových korčuliach, prechod na ľadové korčule bude pre vás jednoduchší. Ak však nejazdíte na inline korčuliach, vitajte v klube. Tiež som s kolieskovými korčuľami nemala skúsenosť, no netreba sa ničoho báť. Stačí vám len trpezlivosť a pravidelný tréning. 

Keď ste už pripravení, a máte správnu výbavu potrebnú na ľadové korčuľovanie, môžete sa vydať na ľadovú plochu.

Ako vybrať korčule       

                                                     Clips Duo detské korčule Detské korčule Tempish CLIPS DUO

CCM korčule na ľad: táto značka ponúka detské korčule na ľad a pánske korčule na ľad. Viac nájdete tu

Moje osobné odporúčanie: Tempish je výbornou voľbou pre deti. Ponúkajú krásne korčuľky Clips Duo na letné, aj zimné korčuľovanie (viac info na konci tohto článku). Nájdete chlapčenské korčule na ľad, aj ich dievčenskú verziu. 

Pre dámy začiatočníčky budú perfektné napríklad tieto elegantné dámske korčule.

Perfektná voľba pre pánov sú korčule z rady X od značky Bauer. Cenovo absolútne dostupné, pritom komfortné a dostatočne teplé na vaše prvé ´krôčiky´ na ľade.  

Ešte malá rada pre vás- nezabudnite ani na svoje nože :) Najlepšie ochránite nože korčúľ, keď budete používať na to určené chrániče nožov. Stále budete musieť korčule brúsiť, no vydržia vám dlhšie. 

Korčule vám ochráni aj špeciálny vak na korčule, napríklad takýto.

Prečítajte si viac v našom ďalšom článku Ako vybrať korčule na ľad.

 Tipy a triky ako sa naučiť korčuľovať

Sprievodca krok za krokom

1. Šnurovanie na pevno

Prvým krokom k úspešnému korčuľovaniu je správne šnurovanie korčúľ. Korčule by ste mali mať tesné, ale nešnurujte ich až príliš natesno - nemá vám predsa z toho zmodravieť noha. Korčule majú byť rozumne utiahnuté aby vám tam mohla prúdiť krv.

Začnite uťahovať šnúrky v spodnej časti topánky - pri špičke. Uistite sa, že noha sedí pevne v topánke. Pokračujte šnurovaním až k členku- najtesnejšia časť by mala byť práve okolo členku, aby poskytovala potrebnú oporu. Takto správne zašnurované korčule vám umožnia lepšiu kontrolu a zabránia zraneniam.

Môj tip: Odporúčam kúpiť si voskované šnúrky, keďže sa s nimi ľahšie narába, viac vydržia a oveľa jednoduchšie sa zaťahujú aj deťom bez pomoci rodiča.

Ako správne šnurovať korčule

2. Stojte vzpriamene a majte hlavu hore

Keď si zašnurujete korčule, je čas vyraziť na ľad. Začnite tým, že budete stáť vzpriamene, s hlavou hore, a s mierne pokrčenými kolenami. Mäkké kolená fungujú ako tlmiče nárazov a pomáhajú vám udržať rovnováhu. Udržiavanie hlavy hore je tiež dobré pre rovnováhu, ale aj bezpečnosť: pomáha vám udržiavať správne držanie tela a vnímanie okolia.

3. Získajte cit pre korčule (a ľad)

Skôr, ako sa začnete pohybovať, chvíľu si zvyknite na pocit, že stojíte na korčuliach. Presúvajte váhu z nohy na nohu, aby ste pocítili, ako nože reagujú. Po ľade sa pohybujte pomaly, malými krokmi. Pomôže vám to vybudovať si istotu a lepšie sa zoznámiť sa s ľadom.

Nehanbite sa vyskúšať aj pomôcku na korčuľovanie - hrazdu na ľad. Mne úžasne pomohla práve táto hrazdička, vďaka možnosti nastaviteľnej výšky rukoväte.

4. Cvičte pády

Pádom sa nevyhnete, najmä keď práve začínate. Kľúčom je naučiť sa padať bezpečne, aby ste sa vyhli zraneniam.

Ak cítite, že strácate rovnováhu, snažte sa padať do strany a dopadnúť na zadok, NIE na ruky alebo nedajbože na kolená. Bradu majte zaklonenú, aby ste si chránili hlavu. Po páde vstaňte tak, že sa zvrtnete na ruky a kolená, potom položte jednu nohu na ľad a následne druhú, a tlačte sa hore.ako sa postaviť na korčuliach

5. Citróny

Robte na ľade citróny!

Citrón, alebo v angličtine swizzle, je skvelý základný pohyb, ktorý vám pomôže s kĺzaním po ľade.

Ak chcete urobiť citrón, postavte päty k sebe pričom prsty smerujú von, čím vytvoríte tvar písmena V. Pokrčte pritom kolená. Vnútornými hranami nožov tlačte obe nohy smerom von a potom dovnútra tak, aby sa prsty dotýkali. Tým vytvoríte súvislý pohyb, akoby ste vytvárali oblúk.

Tento pohyb vám pomôže získať sebavedomie a naučiť sa kontrolovať svoj pohyb na ľade.

Video nájdete tu

6. Postupné zastavovanie

Zastavovanie je jednou z najdôležitejších zručností, ktoré si potrebujete osvojiť. Najjednoduchším spôsobom zastavenia, aspoň podľa mňa, keďže som lyžiar, je snehový pluh. Urobíte to tak, že mierne pokrčíte kolená a vnútorné hrany nožov vytlačíte smerom von, akoby ste vytvorili trojuholník. Postupne vyvíjajte tlak, až kým nezastavíte. Trénujte to, kým sa nebudete cítiť pohodlne a budete sa vedieť zastaviť bez straty rovnováhy.Ako sa nauciť korčuľovať na ľade

Pluh- postupné zastavovanie

Ďalšie typy zastavenia

T-STOP brzdenie

Ak máte skúsenosti s korčuľovaním na kolieskových korčuliach, pravdepodobne ste už používali tento spôsob brzdenia. Na ľade vytvoríte tvar písmena T tak, že jednu nohu preložíte kolmo za druhú, čím nože korčúľ vytvoria pravý uhol – písmeno T. Brzdenie vykonávajte pomocou zadnej nohy a jej vonkajšej hrany, ktorá vytvára väčší tlak a trenie na ľade. Aby ste predišli nežiaducej rotácii počas brzdenia, je dôležité mať ruky rozpažené.

ako zastavovať na ľade

Hokejový štýl brzdenia

Hokejisti majú vlastný štýl brzdenia, ktorý využívajú pri vysokých rýchlostiach, alebo keď menia smer. Pre začiatočníkov možno trochu desivé, no je to zaručený spôsob zastavenia.

Tento štýl si vyžaduje, aby ste natočili telo do smeru jazdy, zatiaľ čo hlava sa stále pozerá dopredu. Hoci tento spôsob môže byť náročný, pravidelným tréningom sa ho naučíte. Ako na to?

  1. Spojte nohy a postavte sa s nimi vedľa seba.
  2. Pokrčte kolená.
  3. Natočte plecia do strany, následne aj nohy a boky tak, aby vytvorili pravý uhol.
  4. Predná noha by mala byť na vnútornej hrane, zatiaľ čo zadná noha na vonkajšej hrane.
  5. Tlak sa aplikuje na prednú nohu a tento pohyb by mal byť vykonaný dostatočne rýchlo.
  6. Aby ste sa vyhli točeniu namiesto brzdenia, udržujte pohyb v smere jazdy.

Čerstvo nabrúsené korčule nie sú pre tento štýl úplne ideálne; lepšie sú trochu tupšie korčule, ktoré umožňujú lepšiu kontrolu pri brzdení. Týka sa to začiatočníkov.

Samozrejme, brúsenie je absolútny základ. Korčule si dajte odborne nabrúsiť pred tým, než sa vydáte na ľad.

Pozor, nové korčule sú tupé, nenabrúsené. Preto si ich hneď po rozbalení z krabice dajte nabrúsiť.

Začiatočníci majú sklon brzdiť pomocou mantinelu, alebo používajú zúbky na korčuliach. Je však výhodné naučiť sa jednu z predchádzajúcich metód, aby vaše korčuľovanie získalo správny štýl a kontrolu. A samozrejme, že nie všetky korčule majú zúbky (len tie krasokorčuliarske).

Len prosím vás, nikdy sa nepokúšajte zastaviť tým, že sa zachytíte o iného korčuliara! Môžete tak spôsobiť nepríjemný úraz nielen sebe, ale aj druhým.

 hokejové zastavenie7. Kĺzanie

Teraz je čas pracovať na kĺzaní na jednej korčuli. Predstavte si to ako jazdu na kolobežke: Stojíte na jednej nohe a druhá vás poháňa vpred. Dva hlavné rozdiely: Na korčuliach budete striedať, na ktorej nohe kĺžete, a musíte vytočiť tlačiacu nohu, aby sa vám korčuľa neposunula za vami.

Cvičte odtláčanie a kĺzanie medzi jednotlivými odtlačeniami. Na zvýšenie rýchlosti nie je potrebná veľká sila.

tipy a triky ako sa naučiť korčuľovať8. Robte si prestávky

Učiť sa korčuľovať je fyzicky náročné, preto si nezabúdajte robiť prestávky, keď cítite že to potrebujete. Doprajte svojim nohám a chodidlám odpočinok, hydratujte sa a na chvíľu zhodnoťte, ako sa cítite. Časté prestávky pomôžu predísť únave a zabránia tomu, aby ste sa preťažili

9. Pravidelne korčuľujte

Ako každá zručnosť, aj korčuľovanie sa zlepšuje tréningom. Čím viac budete na ľade, tým pohodlnejšie sa vám bude korčuľovať. Snažte sa trénovať pravidelne, aj keď len krátko. Sústavný tréning vám pomôže vybudovať si svalovú pamäť, zlepšiť rovnováhu a zvýšiť sebadôveru.

Vyberte si obľúbené klzisko - najlepšie s menším počtom ľudí, alebo v časoch, kedy je klzisko prázdnejšie (informujte sa u personálu klziska). A navštevujte ho čo najčastejšie, ako sa vám dá. Nepremáhajte sa… Ak nemáte kondičku športovca, určite nechoďte na ľad každý deň, ale len každý druhý deň. 

Určite vám pomôže aj cvičenie doma. Výborné cviky sú drepy-na dvoch nohách, ak sa vám dá, aj na jednej nohe. Výpady vpred, vzad, vbok. Nezabúdajte na brušáky. Beh (aj po schodoch), bicykel, či inline korčuľovanie v letných mesiacoch pomôžu vašej kondičke. 

Ako naučiť deti korčuľovať

Správny výber korčúl pre deti

Učiť deti korčuľovať na ľade môže byť zábava, ale vyžaduje si to trpezlivosť a iný prístup. Začnite tým, že im kúpite / požičiate korčule, ktoré poriadne sedia na nohe.

Ak začínajú, tak detské rozťahovacie korčule bude pre vás tá najlepšia voľba. A predstavte si, že svojmu prckovi v lete vymeníte nôž za kolieska! Takéto korčule 2v1 sú Orin Duo. Áno, viem, dieťatko vám od zimy vyrástlo. No práve preto sa tieto korčuľky dajú zväčšiť až o tri čísla - tzv nastaviteľné korčule na ľad- jednoducho tlačidlom na bočnej strane. 

Prečítajte si viac o našej požičovni korčúľ v tomto článku Požičovňa korčúľ. 

Korčuľky nezabudnite zabaliť do tašky na korčule. Tieto tašky majú vystužené dno proti prerezaniu, bežná taška či ruksak by sa vám mohol roztrhať.

Pri prvých krokoch na ľadových korčuliach pre deti nezabudnite na detské chrániče na korčule: rukavice a lyžiarsku či detskú prilbu na ľad. 

Taktiež použite pomôcku na korčuľovanie pre deti - hrazdu.  Hrazda je úžasná pomoc, dokonca aj pre dospelých. Mne sa osvedčila táto hrazdička pre dospelých od Tempish.

Tipy a triky

Povieme si pár tipov ako správne učiť deti korčuľovať:

  • Najprv zoznámte dieťa s ľadom.
  • Na začiatku nechajte svojho krpca pokrčiť kolená, s mierne rozkročenými nohami a s vystretými alebo upaženými rukami, čo mu pomôže udržať rovnováhu. Pomocou prenosu váhy z jednej nohy na druhú si dieťa môže zvykať na pohyb a rovnováhu na ľade.
  • Nabádajte malého korčuliara, aby sa snažil postaviť na jednu nohu. Rovnako je užitočné naučiť ho, ako sa rýchlo postaviť, ak spadne.
  • Ďalším krokom je dotýkanie sa korčúľ rukou, raz jednej, raz druhej, a potom do kríža. 
  • Nakoniec môžete pridať rôzne hry, ako je kopanie do puku alebo jazdenie medzi predmetmi, aby sa deti zabavili, a podporili ste tým ďalší rozvoj správnej techniky korčuľovania na ľade. 

Viac tipov a užitočných rád sa dozviete v druhej časti článku: Ako učiť deti korčuľovať a FAQs

Ste na dobrej ceste stať sa sebavedomým korčuliarom. Či už stojíte na ľade po prvýkrát, alebo zdokonaľujete svoje zručnosti, nezabudnite byť trpezliví sami so sebou (a s ostatnými, ak ste učiteľom) a najmä, užívajte si ľad. Šťastné korčuľovanie!

Často sa pýtate:

Kedy začať s ľadovým korčuľovaním?

Ideálne je začať s ľadovým korčuľovaním, keď sa cítite pohodlne a máte chuť sa to naučiť. Vek nie je prekážkou – učiť sa korčuľovať môžu deti aj dospelí. Pre deti je to skvelá aktivita, ktorá rozvíja motorické zručnosti a poskytuje výborný základ pre ďalšie športy.

Načo môžem použiť krasokorčule?

Krasokorčule sú ideálne nielen pre tých, ktorí sa chcú venovať krasokorčuľovaniu, ale aj pre tých, ktorí hľadajú jemnejší spôsob korčuľovania. 

Okrem krasokorčuľovania môžete krasokorčule využiť aj na rekreačné korčuľovanie alebo jednoduché cvičenia na ľade, ktoré vám pomôžu zlepšiť techniku a rovnováhu.

Korčuľovanie na ľade je skvelý spôsob, ako rozvíjať fyzickú zdatnosť a koordináciu u detí i dospelých. Správny prístup, kvalitné vybavenie a bezpečnosť sú kľúčové pre úspech. Nezáleží na veku, dôležitá je chuť učiť sa a užívať si pohyb na ľade!

Aké existujú typy korčúľ na ľad?
  1. Klasické ľadové korčule (rekreačné): Sú určené na všeobecné korčuľovanie a sú vhodné pre široké spektrum korčuliarov.
  2. Krasokorčuliarske korčule: Majú špeciálne nože a dizajn, ktorý podporuje techniku skokov a piruet.
  3. Hokejové korčule: Robustné korčule s dôrazom na ochranu, flexibilitu a rýchlosť.
  4. Nastaviteľné korčule: Korčule s nastaviteľnou veľkosťou, (rozťahovacie) ktoré rastú s dieťaťom, čím predlžujú ich životnosť.
  5. 2v1:  korčule s vymeniteľnými nožmi za kolieska v letných mesiacoch
  6. Kačičky: pre najmenších,  radíme nekupovať- dieťa to môže odradiť, keďže mu nebudú príjemné. Nebojte sa začať s klasickými korčuľami, aj pri trojročných detičkách. 
Verejné korčuľovanie - kam ísť v Bratislave?

Odporúčame Tipos Aréna ( bývalá Aréna Ondreja Nepelu), štadión v Ružinove (Zimný štadión Vladimíra Dzurillu), dúbravský zimák na Harmincovej ulici., prípadne klzisko v nákupnom centre Avion. Petržalka je tiež super, fajn ľad, bufet v hornej časti.

Ako sa líšia pánska od dámskej kanady?

V podstate kanady sú vždy len pánske hokejové korčule - sú robustnejšie, väčšie, a pevnejšie ako klasické korčule. Dá sa teda povedať, že kanada je slang pre hokejové korčule.

Keďže dámske hokejové korčule sa nikde na svete nevyrábajú, dámske kanady tým pádom neexistujú.  

Nadrozmerné pánske korčule na ľad

Vyrábajú sa maximálne veľkosti do 50 EU (Bauer). Vyššie čísla jedine na objednávku, avšak počítajte aj s vyššou cenou. 

Zimný štadión a požičiavanie korčúl

Máme vedomosť, že žiaľ korčule si na žiadnom štadióne nepožičiate.  Ak sa nachádzate v hlavnom meste, máte šťastie - radi vám požičiame korčule u nás v Hokejovékorčule, viac o našej požičovni nájdete tu